X
GO
en-USnl-NL

Orthodontie

Een orthodontische behandeling, vooral bekend als ‘beugel’, is de behandeling van verschillende soorten maloccusies, dat wil zeggen de afwijking van de stand van de tanden en kaken van de normale, gezonde beet/occlusie.

Ortho-tandarts

Om orthodontische behandelingen te kunnen uitvoeren, moet een tandarts een postdoctoraal programma volgen, waar hij/zij veel complexe gevallen behandelt en intensief leert over de etiologie, diagnose, behandeling en prognose van alle mogelijke malocclusies die in de klinische praktijk kunnen voorkomen.

Waarom zou u een orthodontische behandeling nodig hebben?

Uw tandarts zal u informeren of u baat heeft bij een orthodontische behandeling. Sommige problemen zijn ernstiger dan andere, en de meest voorkomende zijn:

  • Verschuiving van tanden (niet genoeg ruimte voor hen)
  • Grote overbeet (te veel ruimte tussen de boven- en ondertanden, uitstekende tanden)
  • Diepe overbeet/open beet
  • Crossbite (smalle bovenkaak, veroorzaakt asymmetrie van het ondervlak)
  • Voortijdig verlies van melkgebit en/of aangetaste permanente tanden
  • Ernstige skeletafwijkingen (kaken passen niet in elkaar, gelaatsuitdrukking aangetast)
  • Volwassen gevallen van verloren tanden, waarvoor een pre-prothetische herpositionering van de resterende tanden nodig is
Alle kinderen wordt aangeraden om een orthodontisch consult te krijgen op de leeftijd van 7 jaar, tenzij anders voorgeschreven door de tandarts. Zowel kinderen als volwassenen kunnen hun tanden laten rechtzetten, er is geen leeftijdsbeperking!

Uw eerste bezoek
Uw eerste bezoek is een consult. Indien nodig worden röntgenfoto's gemaakt (meestal een kaakoverzichtfoto (orthopanthogram) in de kliniek) en/of wordt u doorverwezen om nog een speciale röntgenfoto te laten maken in het dichtstbijzijnde ziekenhuis (lateraal cephalogram). Als de behandeling eenvoudig is, krijgt u een kostenraming met daarin de te verwachten kosten voor de komende maanden, een behandelplan en een tijdsinschatting van uw behandeling. Mocht uit de hierboven genoemde röntgenfoto’s blijken dat de behandelende arts meer informatie nodig heeft, is een tweede consult nodig om de mogelijkheden en kosten grondig te bespreken. Na deze afspraak wordt een sessie geboekt voor afdrukken en foto's, zodat de geplande slotjes kunnen worden voorbereid.



Soorten beugels
Er zijn verschillende soorten beugels die we kunnen gebruiken, afhankelijk van het probleem, esthetische overwegingen en budget.
Metalen beugels. Dit zijn de meest gebruikte vaste beugels, vooral populair bij kinderen en adolescenten. Ze zijn op de tanden gelijmd en kunnen niet zelf uit de mond worden verwijderd.

Keramische beugels. Dit zijn meer esthetische vaste beugels, gemaakt van monokristallijne saffier. De gebruikte draad is van metaal, dus ze zijn niet onzichtbaar, maar ze zijn onopvallender. Ze worden vaker gebruikt door volwassenen die op zoek zijn naar een elegantere beugel die niet erg duur is.


Invisalign. Dit is een serie transparante verwijderbare aligners die wekelijks door de patiënt worden vervangen. Ze zijn voor elke patiënt volledig op maat gemaakt en elke aligner heeft specifieke informatie over de tanden, waardoor het voorspelbaar is en zo snel mogelijk werkt. De aligners kunnen worden verwijderd om te eten en te poetsen, wat de mondhygiëne makkelijker maakt.


Linguale beugels. Dit zijn vaste beugels die op het linguale oppervlak van de tanden worden geplaatst, waardoor ze volledig onzichtbaar zijn. Er wordt meestal geslist omdat de beugel zweren veroorzaakt op de tong, die na een paar weken verdwijnen.


Wat gebeurt er nadat de beugel eruit is?
Uw orthodontische behandeling kan enkele maanden tot enkele jaren duren. Dit hangt af van het probleem en het plan dat we kiezen om te volgen. Nadat alle orthodontische behandelingen zijn voltooid, moeten we retainers gebruiken om te voorkomen dat de tanden zich weer verplaatsen. Afhankelijk van het oorspronkelijke probleem en plan kan de retainer een vaste metalen draad achter de voortanden zijn of een verwijderbare nachtretainer. Soms kiezen we ervoor om beide retainers te gebruiken om de stabiliteit te maximaliseren. Enkele jaren na uw behandeling wordt er van u verwacht dat u voor een controle naar de kliniek komt, altijd met uw retainer.

Zijn er risico's bij orthodontische behandelingen?
Zoals bij alle tandheelkundige en medische procedures, zijn er risico's bij orthodontische behandelingen. Enkele hiervan zijn:

  • Wortelresorptie (verkorting van de wortels van de tanden)
  • Glazuur demineralisatie/witte vlekken (vlekken rond de beugel als het poetsen niet goed genoeg was)
  • Tandvleesontsteking (bij onvoldoende poetsen kan het tandvlees opzwellen en bloeden)
  • Pulpitis (kiespijn en/of necrose van zenuwen die een trauma of diepe cariës/vullingen hebben gehad)
  • Verwondingen, aften, laesies op het tandvlees (wanneer vaste metalen beugels worden gebruikt, kunnen delen ervan soms een kleine omkeerbare irritatie op de wangen en het tandvlees veroorzaken)
Uw behandelende ortho-tandarts kan risicofactoren identificeren en zal deze individueel grondig uitleggen voordat de actieve behandeling begint.

Zorgen voor je beugel
Er worden gedetailleerde instructies voor mondhygiëne gegeven om uw tandenborstel (elektrisch of handmatig), interdentale ragers en mondwater correct te gebruiken. Het is verplicht elke 4-6 maanden de mondhygiënist te bezoeken. Zorg ervoor dat de beugel niet breekt (loskomt van de tanden). Dit betekent dat hard en plakkerig voedsel gedurende de behandeling moet worden vermeden. Voedsel moet in kleine stukjes worden gesneden en bijten moet voorzichtig gebeuren. Frisdranken en snoep moeten ook spaarzaam worden geconsumeerd om cariës en witte vlekken op de tanden te voorkomen.

Stel uw tandarts altijd op de hoogte van mogelijke allergieën, zodat u een voor u geschikt apparaat kan worden gebruikt!